Richard Bona - North Sea Jazz Festival - Rotterdam (15 juli 2006)

Richard Bona North Sea Jazz Festival Rotterdam 2006


De uit Kameroen afkomstige Richard Bona is naast zijn virtuoze basspel ook geliefd om zijn prachtige vocalen. Hij zing in zijn moedertaal Douala, één van de tweehonderd Kameroense dialecten. In 2005 verscheen zijn album 'Tiki' met daarop zowel Afrikaanse als Braziliaanse invloeden. Op het North Sea Jazz Festival in Rotterdam waren een groot aantal van de gespeelde nummers van dit album afkomstig. Op de video hieronder zingt hij het prachtige nummer 'Ekwa Mwato' (op 4:34). Was weer genieten.



Richard Bona - Live@North Sea Jazz Festival, Rotterdam (2006)
Richard Bona - Vocals, Bass
Aaron Heick - Sax
Gregg Fine - Guitar
Etienne Stadwijk - Keyboards
Ernesto Simpson - Drums
Samuel Torres - Percussion



________________________________________________





WE WANT MORE...WE WANT MORE...WE WANT MORE...




Richard Bona speelde samen met flink wat grootheden in de muziek, zoals Joe Zawinul, Michael en Randy Brecker, George Benson, Branford Marsalis, Chaka Khan en Steve Gadd. In 1998 was Bona de muzikaal leider van Harry Bellafonte's toernee in Europa en in 2002 ging hij met Pat Matheny op wereldtoernee. Hieronder een aantal voorbeelden van mooie muzikale samenwerkingen.

Janis Ian

In deze video opname zien we een jonge Richard Bona. Leuke anekdote is dat eind jaren '90, in het Nederlandse muziekprogramma van Han Reiziger, hem gevraagd werd om Janis Ian te begeleiden. Alleen vond hij het niet nodig om te repeteren met Janis en achteraf gaf hij zelfs toe dat hij eigenlijk nog nooit van haar gehoord had. Gelukkig kon hij ook toen al goed improviseren.  



Janis Ian with Richard Bona - At Seventeen
Live@Reiziger In Muziek, Dutch TV (late 90's)



________________________________________________



Raul Midon 

In 2011 stond Richard Bona samen met de blinde muzikant Raul Midon op het podium in Jazz à Marciac. Beide artiesten waren geëmigreerd naar de Verenigde Staten. De een vanuit  Mexico de ander vanuit Kameroen. Mooi om te zien dat deze twee rasmuzikanten elkaar perfect aanvoelden.



Raul Midon with Richard Bona - State Of Mind
Live@Jazz à Marciac, France (2011)



________________________________________________



Alfredo Rodriguez 

Alweer spelend op een Frans Jazzfestival. In 2021 trad Bona op met de Cubaanse jazz pianist Alfredo Rodriguez in Jazz à Vienne.



Richard Bona & Alfredo Rodriguez Band  - O Karaka
Live@Jazz à Vienne, France (2021)

Reacties