David Bowie - Stadion Feyenoord/De Kuip - Rotterdam (26 juni 1983)

David Bowie Stadion Feyenoord De Kuip Rotterdam 1983


David Bowie The Serious Moonlight Tour Rotterdam 1983
In 1983 ging David Bowie, na een afwezigheid van 5 jaar, weer op wereldtournee. Deze tour met als titel 'The Serious Moonlight Tour' kan gerekend worden tot de meest succesvolle tournee van de Britse muzikant. De tour werd gehouden ter promotie van het album 'Let's Dance', zijn meest commerciële album tot dan toe. Opvallend detail is dat van dit album maar 4 nummers werden gespeeld. De Serious Moonlight Tour bestond uit 96 concerten en werd bezocht door 2,6 miljoen mensen. Gitarist Stevie Ray Vaughn zou ook meegaan op tournee, maar gezien zijn cocaïneverslaving en het feit dat Bowie al een tijd clean was ging dit niet door. Zijn plaats werd ingenomen door oudgediende Earl Slick. Landen die werden aangedaan waren Noord-Amerika, Azïe, Oceanië en Europa. Op dat laatste continent stond ook de Kuip in Rotterdam op het programma. Twee dagen achtereen trad Bowie er op. De eerste dag met de Australische band 'Icehouse' in het voorprogramma en de dag erop 'UB40'. De tournee laat zich het best omschrijven als totaaltheater. Zo gebeurde er veel op het podium. De aankleding was theatraal met metershoge zuilen, die dienden als lichtbron en ook om de as konden draaien. Eén van de decorstukken kon zich zelfs, tijdens het nummer 'Ashes To Ashes' als ruimtevoertuig over het podium verplaatsen. De voorgeprogrammeerde volgspots deden de rest. Zijn liefde voor het theater speelde ook een rol bij de bandleden. De in veaudeville-stijl uitgemonsterde gebroeders Simms ondersteunde Bowie niet alleen met zang maar ook met acteerwerk. Zo sleepten zij een regisseurstoel het podium op, waarop Bowie het nummer 'Wild Is The Wind' zong. Tijdens het nummer 'China Girl' gingen ze zelfs een potje kaarten midden op het podium. En tijdens het nummer 'Cracked Actor' kreeg hij een schedel in zijn hand en werd hem een rode mantel omgehangen. Een geweldig concert met misschien iets teveel nadruk op de theatrale gimmicks, maar gelukkig zorgde Bowie er ook voor dat hij muzikaal een verpletterende indruk achterliet.


David Bowie Stadion Feyenoord De Kuip Rotterdam 1983


Interview for Dutch Television by Cees van Ede (1983)





David Bowie - Cracked Actor
Live@Nec, Vancouver (1983)
David Bowie - Vocals, Guitar, Saxophone
Earl Slick - Guitar
Carlos Alomar - Guitar, Background Vocals
Carmine Rojas - Bass
Tony Thompson - Drums
Dave Lebolt - Guitar, Synthesizers
Steve Elson - Saxophone
Stan Harrison - Saxophone
Lenny Picket - Saxophone
George and Frank Simms - Background Vocals



David Bowie - Fame
Live@Serious Moonlight Tour (1983)



David Bowie - Space Oddity
Live@Serious Moonlight Tour (1983)



David Bowie - Scary Monsters / Rebel Rebel
Live@Serious Moonlight Tour (1983)


________________________________________________



WE WANT MORE...WE WANT MORE...WE WANT MORE...




Space Oddity

Zo klonk 'Space Oddity' in 1969! Het nummer werd door de BBC gebruikt bij het verslag van de maanlanding van de Apollo 11, deze memorabele gebeurtenis vond plaats een aantal dagen nadat het nummer officieel was uitgebracht.


David Bowie - Space Oddity
Live@BBC (1969)



________________________________________________



UB40


Of David Bowie een voorprogramma nodig had is de vraag, en of dit de band UB40 zou moeten zijn kan je jezelf ook afvragen. Deze Britse band is misschien net iets teveel middle of the road......, maar heeft naar mijn idee in ieder geval wel één geweldig nummer gemaakt, zie hieronder.


UB40 - Burden Of Shame
From the album 'Signing Off' (1980)

 

Reacties