Astrud Gilberto - De Doelen - Rotterdam (1988)

Astrud Gilberto De Doelen Rotterdam 1988

De Braziliaans zangeres Astrud Gilberto is vooral bekend geworden door haar hit 'The Girl From Ipanema', terwijl dat liedje niet eens over haar ging maar iemand anders. Met haar fluwelen stem zorgde ze voor een doorbraak van de bossanova muziek in Nederland en eind jaren zestig werd ze dan ook de 'Queen of Bossanova' genoemd. In de jaren zeventig begint ze haar eigen liedjes te schrijven en samen met haar sextet en zoon Marcelo Gilberto gaat ze in de jaren tachtig op toernee door Europa. Later zal ze ook nog duetten zingen met Michael Franks, George Michael en Frank Sinatra met wie zij postuum 'Fly Me To The Moon' zingt. 
In 1988 in De Doelen in Rotterdam werd het begin van het concert ontsierd door een zeer slecht geluid. Het publiek, wat Astrud kende van haar heldere stem, was hier niet blij mee en begon al snel boe te roepen om aan te geven dat er iets mis was met de geluidskwaliteit. Blijkbaar hadden de artiest en de band dit pas later in de gaten en stopten ze tijdelijk met de show. Na een pauze waarin de geluidstechnici het een en ander herstelden werd het concert voortgezet.
Bijzonder om deze grande dame van de bossanova aan het werk te hebben gezien. In 2001 trad ze voor het laatst op en ging ze zich toeleggen op de schilderkunst en zette ze zich in voor de rechten van dieren. Astrud Gilberto overleed in 2021 op 83 jarige leeftijd.


Astrud Gilberto De Doelen Rotterdam 1988
Concertrecensie




Astrud Gilberto - The Girl From Ipanema
Live@ZDF Jazz Club, Germany (1988)


________________________________________________



WE WANT MORE...WE WANT MORE...WE WANT MORE...




The Girl From Ipanema

Getz/Gilberto
In 1963 namen Joao Gilberto en Stan Getz het album 'Getz/Gilberto' op. Hierop stonden nummers geschreven door Antonio Carlos Jobim. Zo ook het nummer 'The Girl From Ipanema'. De producer van het album vond dat het nummer, wat oorspronkelijk in het Portugees was geschreven, wel een Engelse vertaling moest krijgen. Gelukkig was Astrud er om de tekst te vertalen. En zij mocht ondanks dat ze geen ervaring had als zangeres het nummer inzingen, of beter gezegd inspreken (parlando). In 1964 werd de single uitgebracht en werden er een miljoen exemplaren van verkocht. Dit alles was eigenlijk de start van de zangcarriëre van Astrud. Tussen 1965 en 1967 bracht Astrud een vijftal albums uit op het beroemde Verve label. Haar muziekstijl was een kruising van bossanova, pop en jazz. En ondanks haar belangrijke bijdrage in het populair maken van de bossanova sound, plukte ze niet de financiële vruchten. Zo ontving ze slechts 120 dollar voor het inzingen van 'The Girl From Ipanema', terwijl Stan Getz er een miljoen aan overhield en Joao Gilberto 23.000 dollar.


Astrud Gilberto - The Girl From Ipanema
Footage from the beach party movie 'The Swingin' Set' (1964)



________________________________________________



Pim Jacobs


In 1964 was Astrud al op de Nederlandse televisie te bewonderen in het programma 'Dzjes Zien'. Het trio van Pim Jacobs, bestaande uit Pim Jacobs, Wim Overgauw en Ruud Jacobs, nodigde de Braziliaans artiesten Astrud Gilberto en drummer Dom Um Romao uit in het programma, wat die keer in het teken stond van de bossanova muziek. 


Astrud Gilberto - Corcovado
Live@Dutch Television Program 'Dzjess Zien' (1964)
Pim Jacobs - Piano
Wim Overgauw - Guitar
Ruud Jacobs - Bass
Dom Um Romao - Drums
Astrud Gilberto - Vocals



________________________________________________



Bebel Gilberto


In 1959 trouwde Astrud Gilberto met de zanger/gitarist Joao Gilberto en samen kregen ze twee zonen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is de Braziliaanse artieste Bebel Gilberto geen dochter van Astrud Gilberto, maar van Joao Gilberto en Miucha. Nadat hij namelijk in 1964 van Astrud gescheiden was had hij met deze zangeres een nieuwe relatie. Hieronder zie je de nog kleine Bebel samen met haar vader in 1980 optreden.


Joao Gilberto / Bebel Gilberto
Live@Chega De Saudade (1980)

 

Reacties