Ryuichi Sakamoto - Carré - Amsterdam (26 maart 1990)

Ryuichi Sakamoto Carré Amsterdam 1990


Een bombastisch optreden! Zo zou je het concert wat Ryuichi Sakamoto in Carré Amsterdam gaf het beste kunnen omschrijven. Dit concert maakte onderdeel uit van de 'Beauty World Tour', naar aanleiding van het in 1990 verschenen album met de gelijknamige titel 'Beauty'. Een grote begeleidingsband zorgde voor een stevig geluid, met een mix van rock, funk en disco. Een bijzondere plek in de band namen de drie achtergrond zangeressen in. In volledig Japanse kledendracht gaven zij aan een aantal nummers een karakteristiek Japans geluid mee, zowel door hun verschijning als met de in Japanse taal gezongen teksten. Aan het einde van het concert was er ook nog ruimte voor de nummers 'Merry Christmas Mr. Lawrence' en 'The Last Emperor'. Deze door Ryuichi Sakamoto gecomponeerde filmmuziek bracht hij heel ingetogen zittend achter zijn piano. En om eerlijk te zijn waren dit de hoogtepunten van het concert.




Beauty World Tour line-up:
Ryuichi Sakamoto - Keybords and Vocals
Nicky Holland - Keybords and Vocals
Sara Lee - Bass
Dougie Browne - Drums
Yoriko Ganeko - Sanshin, Samba and Vocals
Misako Koya - Sanshin, Samba and Vocals
Kasumi Tamaki - Sanshin, Samba and Vocals




Recensie Ryuichi Sakamoto Volkskrant 1990

Concertrecensie Volkskrant (28 maart 1990)




WE WANT MORE...WE WANT MORE...WE WANT MORE...


Merry Christmas Mr. Lawrence

Naast zijn pop/rock albums is Ryuichi Sakamoto vooral bekend om de composities die hij voor een flink aantal speelfilms maakte. Zo schreef hij onder andere de muziek voor de in 1983 uitgebrachte Japans/Amerikaanse film 'Merry Christmas Mr. Lawrence'. Deze film vertelt over Britse, Australische en Nederlandse krijgsgevangenen in een Japans kamp op Java. Met in de hoofdrollen onder meer David Bowie, Tom Conti én Ryuichi Sakamoto zelf.



Ryuichi Sakamoto 'Merry Christmas Mr. Lawrence' 
begeleid door het Brussels Philarmonisch Orkest 
Life Achievement Award Winner 'World Soundtrack Awards 2016'



________________________________________________



The Last Emperor vanuit een vliegtuigstoel

In 1987 schreef Ryuichi Sakamoto de filmmuziek voor de 'The Last Emperor'. Deze biografisch-historische film onder regie van Bernardo Bertolucci gaat over het leven van Ai-xin-jue-luo Pu-yi, alias Henry Pu-Yi, de laatste keizer van China. Hij won 9 Oscars en een Grammy Award voor de filmmuziek.
Vanuit een vliegtuigstoel de film bekijken (meer dan  twee-en-een-half uur) was een bijzondere ervaring. Dit vond niet zoals je zou denken in een vliegtuig plaats, maar in een nogal bijzondere bioscoop in Rotterdam; Airplane! Deze bioscoop, die onderdeel uitmaakte van het poppodium Nighttown aan de Kruiskade, was de eerste en misschien wel laatste waar je tijdens de film gewoon een drankje en hapje mocht halen bij de bar en deze ook gewoon meenemen naar je plek. Ook was het geen probleem om tijdens de voorstelling te roken en natuurlijk was die verstelbare stoel geweldig tijdens zo'n lang durende film. Helaas heeft de bioscoop het door te weinig bezoekersaantallen niet lang volgehouden.




Bioscooptrailer 'The Last Emperor'




Ryuichi Sakamoto 'The Last Emperor' (Playing the Orchestra 2013)



Recensie Het Vrije Volk Bioscoop Airplane Rotterdam

Artikel over de bioscoop Airplane uit 'Het Vrije Volk' van 1988



________________________________________________



Iggy Pop op Neo Geo

Ryuichi Sakamoto Neo Geo
Ook bijzondere samenwerkingen ging Ryuichi Sakamoto niet uit de weg. Op het album 'Neo Geo', wat uitgebracht werd in 1987, staat het prachtige nummer 'Risky'. Dit nummer wordt gezongen door Iggy Pop en wat mij betreft had het niet bij dat ene nummer hoeven blijven.





Videoclip 'Risky' (1987)

Reacties