Steely Dan - Heineken Music Hall - Amsterdam (25 juni 2009)

Steely Dan Heineken Music Hall Amsterdam 2009


Het concert in de Heineken Music Hall was pas het vierde optreden van Steely Dan in Nederland (na drie keer Rotterdam Ahoy voor het eerst in Amsterdam). De twee New Yorkers Donald Fagen en Walter Becker (1950-2017) hadden maar liefst 11 man meegenomen, waaronder een vierkoppige blazerssectie en drie achtergrondzangeressen. Toch is het Donald Fagen die de show draagt, als zanger, toetsenist en dirigent. Opmerkelijk blijft dat Steely Dan in 1972 begon met platen maken, maar nauwelijks toerde. Tussen 1974 en 1993 trad Steely Dan zelfs helemaal niet op. Pas in 1996 kwam de band voor het eerst naar Nederland. Het optreden in Amsterdam maakte met een mooie lichtshow en een prachtig geluid de 'Left Bank Holiday '09 Tour' tot een geweldige belevenis.


Steely Dan Set List




- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Hieronder zie je een stiekem opgenomen video van het concert in Amsterdam. Vooraf was duidelijk aangegeven dat er niet gefilmd mocht worden en zoals later bekend werd zijn er ook verschillende camera's in beslag genomen. Het is dus niet vreemd dat de kwaliteit van deze opname nogal te wensen overlaat. Laten we zeggen dat deze clip hieronder alleen voor de Ă©chte liefhebber is!



Left Bank Holiday '09 Tour line-up:
Donald Fagen - Keybords, Lead Vocals
Walter Becker - Electric Guitar, Vocals
Jon Herington - Electric Guitar / Freddie Washington - Electric Bass
Jim Beard - Keybords / Keith Carlock - Drums
Walt Weiskopf - Saxophone / Roger Rosenberg - Saxophone
Jim Pugh - Trombone / Marvin Stamm - Trumpet
Carolyn Leonhart, Janice Pendarvis, Tawatha Agee - Vocals

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -





WE WANT MORE...WE WANT MORE...WE WANT MORE...


Lead vocals: David Palmer

Op het eerste album van Steely Dan 'Can't Buy a Thrill' uit 1972 staat het bekende nummer 'Do It Again'. Hier werden de lead vocals nog verzorgd door David Palmer. Donald Fagen nam uiteindelijk het roer over als leadzanger en Palmer verliet de band, hoewel hij nog wel op het daaropvolgend uitgebrachte album 'Countdown to Ecstasy' de achtergrondzang voor zijn rekening nam. In 2014 klaagde Palmer Steely Dan aan wegens onbetaalde royalty's.



Steely Dan - Do It Again
Midnight Special Live (1972)



________________________________________________




Steely Dan Aja

Classic Albums documentary 'Aja'

Het in 1977 uitgebrachte album 'Aja' is misschien wel het beste album van Steely Dan. Dit album is het eerste album waarop de band alleen nog maar bestaat uit Donald Fagen en Walter Becker, aangevuld met een keur aan studiomuzikanten. Op dit album hebben jazz invloeden de overhand. Niet in de laatste plaats door medewerking van onder andere Larry Carlton, Lee Ritenour, Steve Gadd, Chuck Rainy en niet te vergeten de geweldige saxofoonsolo van Wayne Shorter op het titelnummer. Door de bijna manische dwang naar perfectionisme duurde de opnamen van 'Aja' meer dan anderhalf jaar. In de maand voorafgaand aan de uiteindelijke release in 1977 remixte Fagen en Becker het album nog een dertiental keer!



Classic Albums Documentary 'Steely Dan - The making of 'Peg' (1999)




________________________________________________



Live at the Sony Studios New York City 

Geweldig live optreden met een geweldige band in de Sony Studios in New York City. Luister vooral naar het nummer 'Pretzel Logic' op 01:35:04.



Steely Dan Plush TV Jazz-Rock Party
Live recorded@Sony Studios New York City (januari 2000)
Donald Fagen - Organ, Fender Rhodes, Piano, Wurlitzer, Lead Vocals
Walter Becker - Bass Guitar, Vocals
Jon Herington - Guitar / Tom Barney - Bass
Ted Baker - Piano / Ricky Lawson - Drums
Cornelius Bumpus - Saxophone / Chris Potter - Saxophone
Michael Leonhart - Trumpet / Jim Pugh - Trombone
Carolyn Leonhart, Cynthia Calhoun, Victoria Cave - Vocals




________________________________________________




Sunken Condos

Naast albums met Steely Dan brengt Donald Fagen met  enige regelmaat ook solo albums uit. Zijn laatst uitgekomen album 'Sunken Condos' is wellicht een van zijn beste soloalbums sinds 'The Nightfly' uit 1982. Luister hieronder naar het openingsnummer van het album.


Donald Fagan - Slinky Thing
From the album 'Sunken Condos' (2012)


Reacties