Ray Davies - Jazzaldia - San Sebastian (23 juli 2014)

Ray Davies Jazzaldia San Sebastian 2014


De in 1944 geboren zanger Ray Davies was jarenlang de frontman van The Kinks. Deze Engelse rockgroep werd opgericht in 1963 en naast Ray bestond de band uit zijn broer en leadgitarist Dave Davies, bassist Pete Quaife en drummer Mick Avory. Nadat in 1996 door een langlopende ruzie Ray en Dave niet meer met elkaar verder wilden ging Ray verder als solo artiest. Tijdens het optreden in San Sebastian kwamen alle oude hits van The Kinks voorbij. Het duurde even voordat de stem van de zeventig jaar oude Ray Davies los kwam en ook verdween hij tussen de nummers door af en toe van het podium, om daarna weer terug te keren in een andere outfit. Toch was het geweldig om alle bekende hits langs te horen komen en leuk om te zien dat iedereen de nummers bijna vlekkeloos kon meezingen. Ray Davies wordt geroemd om zijn rake teksten die vooral over de Engelse middenklasse gaan. Sommige kenners beweren zelfs dat hij een betere tekstschrijver is dan het duo Lennon en McCartney..... 



Ray Davies - Lola
Live@Jazzaldia, San Sebastian (2014)
Ray Davies - Vocals, Guitar
Bill Shanley - Guitar
Ian Gibson - Keyboards
Damon Wilson - Drums
Dick Nolan - Bass
Paul Sayer - Guitar





________________________________________________






WE WANT MORE...WE WANT MORE...WE WANT MORE...





'This Strange Effect'

De hit die Dave Berry in 1968 had met nummer 'This Strange Effect' werd oorspronkelijk geschreven door Ray Davies, maar is nooit uitgebracht door The Kinks. Hieronder een live versie van een radio opname uit 1965 van het nummer, dit keer vertolkt door The Kinks.


The Kinks - This Strange Effect
Live@Aeolian Hall for the BBC (1965)




________________________________________________




America

Na hun hits in het midden van de jaren zestig gaan The Kinks naar Amerika. Door diverse oorzaken lukte het ze niet om ook daar door te breken. Ze maakten het zo bont dat ze zelfs 5 jaar lang Amerika niet meer in mochten. Ze keerden terug naar Engeland en vanaf dat moment veranderde hun muziekstijl ook enigszins, van ruige rock naar meer typisch Britse musichall muziek. In de periode 1966-1971 maakten ze zelfs hun beste werk en in 1968 zijn ze zelfs de eerste band die een conceptalbum uitbrengt, te weten 'The Village Green Preservation Society'.



The Kinks - Live@the BBC Television Centre, London (1973)




________________________________________________




Metallica

De eerste hits van The Kinks, zoals 'You Really Got Me' en 'All Day And All Of The Night' worden door velen gezien als een voorloper van de hardrock muziek. In 2009 komt Ray Davies bij een optreden van de hardrock groep Metallica het podium op en vertolken ze het nummer 'All Day And All Of The Night'.



Ray Davies with Metallica - All Day And All Off The Night (2009)






________________________________________________




The Crouch End Festival Chorus

Ray Davies & The Crouch End Festival Chorus The Kinks Choral Collection
Ray Davies & The Crouch End Festival Chorus
The Kinks Choral Collection (2009)
Ray Davies brengt na The Kinks meerdere solo albums uit. Een van de opvallendste is het album 'The Kinks Choral Collection', waarbij Ray wordt bijgestaan door het uit Noord Londen afkomstige 'The Crouch End Festival Chorus'. Op dit album staat slechts één solo nummer van Ray Davies, de rest van de songs zijn bewerkingen van The Kinks nummers.






Ray Davies with The Crouch End Festival Chorus - Shangri-La (2009)




Ray Davies with The Crouch End Festival Chorus - Waterloo Sunset (2009)

Reacties