Rotterdams Philarmonisch Orkest olv Carl Davis (Buster Keaton 'The General') - De Doelen - Rotterdam (6 februari 1988)



The General Buster Keaton
Net voor de opkomst van de geluidsfilm kwam de film 'The General' uit. 'The General' is een stomme of ook wel zwijgende film uit 1926 met in de hoofdrol de komiek Buster Keaton. De film kreeg slechte kritieken en werd geen commercieel succes. De 'New York Times' schreef dat Buster Keaton in de film meer op een acrobaat leek dan op een komiek. Keaton had moeite met de kritiek aangezien hij dit zelf als een van zijn beste films beschouwde.
Tegenwoordig wordt de film wel als een van de beste films ter wereld gezien en staat hij hoog genoteerd in de top 250 van de beste films ooit. Keaton doet in deze film de meeste stunts zelf. Zo springt hij op een zeker moment van de ene locomotief op een andere en is een van de meest spectaculaire stunts (zeker voor die tijd!) als de trein vanaf een brandende brug in een ravijn stort. Keaton maakte in de film gebruik van 500 figuranten. Dit alles maakte 'The General' tot een van de duurste films uit zijn tijd. 


Buster Keaton The General Rotterdams Philarmonisch Orkest Carl Davis De Doelen Rotterdam 1988
Aankondiging NRC Handelsblad (1988)

Live orkest 

Speciaal voor het 17e Filmfestival in Rotterdam werd de film 'The General' voorzien van live muziek door het Rotterdams Philarmonisch orkest onder leiding van componist/dirigent Carl Davis. Voor deze filmklassieker had Carl Davis prachtige muziek gecomponeerd. 
Stomme films werden in de begin jaren 20 meestal begeleid door een pianist of klein ensemble, maar het was ook niet ongebruikelijk dat een compleet orkest voor de muzikale begeleiding zorgde.

Componist Dirigent Carl Davis
Componist/dirigent Carl Davis (read the interview)

De film 'The General' was die avond in De Doelen niet alleen indrukwekkend om te zien, ook de muziek was prachtig. Bijzonder was het om te zien dat het orkest met de rug naar de filmprojectie zat en alleen dirigent Carl Davis de film kon zien. Momenten als het afschieten van een kanon in de film werd door het orkest voorzien van een slag op de grote pauk en dat liep niet altijd helemaal synchroon.....




Buster Keaton 'The General' - Score composed by Carl Davis
Official US trailer(4K digital restoration)




Opening Titles 'The General' - Carl Davis - Thames Silents Orchestra





Recensie Het Vrije Volk BusteRecensie NRC Handelsblad Buster Keaton The General Rotterdams Philarmonisch Orkest Carl Davis De Doelen Rotterdam 17e editie Filmfestival 1988r Keaton The General Rotterdams Philarmonisch Orkest Carl Davis De Doelen Rotterdam 1988

Recensie Het Vrije Volk (1988)



Recensie NRC Handelsblad Buster Keaton The General Rotterdams Philarmonisch Orkest Carl Davis De Doelen Rotterdam 17e editie Filmfestival 1988

Recensie NRC Handelsblad (1988)




________________________________________________





WE WANT MORE...WE WANT MORE...WE WANT MORE...





Stunts

Buster Keaton wordt ook wel de architect onder de filmmakers genoemd. Hij was een voorloper in het toepassen van camera- en montagetrucs, maar zijn grote liefde lag toch wel bij de perfect ontworpen en uitgevoerde stunt. Het wemelt in zijn films die hij als regisseur en hoofdrolspeler maakte van draaiende, vallende en scharnierende constructies. Hieronder een video met een aantal sprekende voorbeelden uit diverse films.



Buster Keaton's most amazing stunts

Reacties