The Damned - De Lantaren - Rotterdam (18 oktober 1977)

The Damned Lantaren Rotterdam 1977


The Damned Damned Damned Damned
The Damned - Damned, Damned, Damned (1977)
Sociale onvrede en een sombere kijk op de toekomst (No Future!) zorgde in de tweede helft van de jaren 70 voor een nieuwe muziekstroming; Punk! De Engelse groep 'The Damned' behoorde tot een van de grondleggers van de punk. Zij waren de eerste punkband die in 1976 een single uitbrachten, genaamd 'New Rose', en vrij kort daarna verscheen hun debuutalbum 'Damned, Damned, Damned' op het fameuze 'Stiff' labelIn hun beginjaren was Malcolm Mc Laren de manager van The Damned. Deze zou later manager worden van 'The Sex Pistols' en het had weinig gescheeld of Sid Vicious van The Sex Pistols was zanger bij The Damned geworden, maar hij kwam niet opdagen voor een auditie.

In de beginjaren van de punk was je al "punk" als je buttons of een veiligheidsspeld op je jas had zitten. Echte punkers daarentegen prikten deze veiligheidsspelden door hun wang of neus en droegen hun haar vaak in de vorm van een hanekam. Tijdens punk concerten werd er door het publiek steevast gepogoĂ«d. PogoĂ«n is wild in de lucht springen en wordt gezien als de voorloper van de 'pit'. Ook spugen en duwen is onderdeel van het pogoĂ«n. 


Punk Fashion Seventies


Het optreden van The Damned in De Lantaren was hard, rauw en er werd natuurlijk stevig gepogoëd. Heel bijzonder om bij een van de eerste uit Engeland overgewaaide punkconcerten te zijn geweest. The Damned treedt nog steeds op (recent weer in de originele bezetting) en was misschien wel beter en heftiger dan 'The Sex Pistols'.




The Damned - Fan Club
Live@The Roxy, London (1977)
Dave Vanian - Vocals
Captain Sensible - Bass
Brian James - Guitar
Rat Scabies - Drums




The Damned - Neat Neat Neat
Supersonic (1977)



Concertrecensie The Damned Algemeen Dagblad
Concertrecensie Algemeen Dagblad (1977)



Concertrecensie The Damned NRC Handelsblad
Concertrecensie NRC Handelsblad (1977)






________________________________________________






WE WANT MORE...WE WANT MORE...WE WANT MORE...





Damned history 

40 jaar nadat The Damned werd opgericht doen zanger Dave Vanian en gitarist Brian James hun verhaal op de BBC's 'the One Show'.



The Damned on BBC's the One Show (2016)




________________________________________________




STIFF Records

Stiff Records label
STIFF Records

In 1976 werd in Londen het onafhankelijke platenlabel 'Stiff Records' opgericht door Dave Robinson en Jake Riviera. De oprichting viel samen met de opkomst van de punkrock. Naast 'The Damned' sloten ook andere artiesten zich aan bij Stiff Records, zoals Nick Lowe, Elvis Costello, Ian Dury en Wreckless Eric. Het label maakte gebruik van provocatieve slogans als 'If it ain't STIFF it ain't worth a f**k' en 'The world's most flexible record label'.
Stiffs Live
In 1977 tourden een aantal van de 'STIFF' artiesten door Engeland. Hieronder een bijzonder verslag. Deze tour zou in 1978 als live album uitkomen onder de titel 'Stiffs Live'. Het label was actief tot 1985.



'Stiffs Greatest Stiffs' Live
British Rock documentary (1977) 

Reacties